Keskustelu

Hakomaja.net

Tervetuloa, Vieras
 • Sivu:
 • 1

AIHE: Kommentteja hoitokokouksista

Kommentteja hoitokokouksista 08.10.2010 11:46 #1


 • Viestejä:2075 Vastaanotettu kiitos 122
 • Satyagraha, pyrkimys totuuteen.
 • Admata hahmo
 • Admata
 • POISSA
S24 avauksessa oli lainattu eri ihmisten kommentteja hoitokokouksista:
Aimo Hautamäki:
"SRK:n pääsihteerin Aimo Hautamäen mukaan 1970-luvun kokoukset olivat pääosin rakentavia ja myönteisiksi koettuja" (Kotimaa 3.2.2006)

Erkki Reinikainen:
"Hoitokokoukset kulkivat Erkki Reinikaisen mukaan vuosikymmenen ajan laajoina aaltoina läpi koko vanhoillislestadiolaisen kristillisyyden. Se merkitsi karkeasti arvioiden sitä, että valtaosa liikkeen jäsenistä teki 1970-luvulla 'parannuksen' jostakin 'väärästä hengestä'." (Tuomas Lohen gradu)

Erkki Reinikainen 1987:
""--- esiintyi pyrkimystä sysätä kilvoittelusta vastuu uskonyhteisölle. Tämä ilmeni yhtäältä parannusvaatimuksina sillä perusteella, että 'seurakunta sairasti' ja toisaalta paikoittain eräänlaisena 'joukkohysteriana' eli tehtiin parannusta esim. väärästä hengestä, koska ystävätkin olivat niin tehneet." (E.R.:n alustus vl-papeille)

Seppo Lohi:
""Yksilöt joutuivat monessa tilanteessa väärin kohdelluiksi, sitä ei voi kiistää", sanoo haastattelussa dosentti, kirkkohistorioitsija Seppo Lohi. Hänen mukaansa 1970-luvun hoitokokouksissa esiintyi opillisia ongelmia, kuten parannuksen vaatimisen ”vääristä hengistä”. Muita epäkohtia olivat julkirippi ja siihen liittyvä sanelu, yksilön omantunnon vähättely ja oppi rauhanyhdistysten johtokunnista ”Jumalan huoneen hallituksena”. "(Kotimaa 3.2.2006)

Antti Pentikäinen:
"Liike on työstänyt näitä ongelmia sisältäpäin. Asioita on puhuttu halki. Ulkopuolisille ja niille, joita tuolloin loukattiin tämä ei kuitenkaan ole ehkä välittynyt. Siksi lestadiolainen liike voisi tuoda asian laajemmin esille, todeta virheet ja pyytää niitä anteeksi."
(Sana-lehti v. 2000)

Tuomas Hänninen:
"Raamatun tarkoittama vastausvalmius ei tarkoita sitä, että tulisi tuntea tarkoin kristillisyyden eriseurahistoriat. Sielunviholliselle se saattaa olla hyvä keino harhauttaa kysyjä väärille poluille." (SL 2/2006)

Matti Hyry:
"Virheitä tehtiin. Jos yksittäiselle ihmiselle tulee liian suuri auktoriteetti ja hän on keskeisellä paikalla, vahingotkin ovat isoja. Liikkeessä on tehty parannusta. Koko liike ei mennyt harhaan, vaikka yksittäiset henkilöt, johtokunnat ja jopa seurakunnat saattoivat erehtyä ja rapatessa roiskui, joskus pahastikkin....On hirveän valitettavaa, että ihmisten painostamista on tapahtunut. Nyt on ymmärretty, että virheitä on tehty. " (Sana-lehti v. 2000)
Näitä eri tutkimusten ja erilaisten vl-vaikuttajien hyvin eri sävyisiä kommentteja löytyy paljon lisääkin. Tässä on kuitenkin hyvä pohja mitä voidaan halutessamme täydentää. Avaaja ihmetteli miksi SRK:n taholta kuitenkin korostetaan toisenlaisia kommentteja ja toisenlaisista vaietaan. Viralliset "yksimieliset" totuudet vastaavat käytäntöä yhtä hyvin kuin edesmenneen Neuvostoliiton viisivuotissuunnitelmat. Neuvostoliittohan oli maailman paras valtio, jossa elivät maailman onnellisimmat ihmiset ja viljakin kasvoi siellä kaikkein nopeimmin :unsure:
Jumala ymmärtää ja ellei ymmärrä, niin hän ei ole Jumala, eikä meillä ole mitään pelättävää.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.
Seuraavat käyttäjät tykkäävät tästä: wanhawaimo

Vs:Kommentteja hoitokokouksista 08.10.2010 12:21 #2

 • Hiltunen hahmo
 • Hiltunen
Olipa mielenkiintoista siteerausta. Täysin uutta tietoakin. En ole ennen kuullut esim. tätä että jotkut vl:t kirjoittivat kymmenen vuotta sitten Sana-lehteen hoitokokouksista.Tuntuu käsittämättömältä.

Eikös muuten konttorin/liikkeen tämänhetkinen "virallinen kanta" hoitokokouksiiin ole tämä. Että voi sitten verrata jos se muuttuu sanotaan esim. vuonna 2020. :cheer:
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Kommentteja hoitokokouksista 10.08.2011 20:04 #3

 • Vierailija hahmo
 • Vierailija
Hiltunen kirjoitti:
tämänhetkinen "virallinen kanta" hoitokokouksiiin ole tämä. Että voi sitten verrata jos se muuttuu sanotaan esim. vuonna 2020. :cheer:

SRK:n uusin kantaPäivämiehessä vm2011.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:Kommentteja hoitokokouksista 17.10.2011 13:38 #4

 • Anonyymi hahmo
 • Anonyymi
Hiltunen kirjoitti:
Olipa mielenkiintoista siteerausta. Täysin uutta tietoakin. En ole ennen kuullut esim. tätä että jotkut vl:t kirjoittivat kymmenen vuotta sitten Sana-lehteen hoitokokouksista.Tuntuu käsittämättömältä.

Eikös muuten konttorin/liikkeen tämänhetkinen "virallinen kanta" hoitokokouksiiin ole tämä. Että voi sitten verrata jos se muuttuu sanotaan esim. vuonna 2020. :cheer:
Olin näköjään huono ennustamaan. Kanta muuttui jo aikaisemmin. Minusta suunta on hyvä ja oikea. Mistä harhaopeista erehtymätön seurakunta vielä ehtiikään luopua ennen kuin ollaan vuodessa 2020.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Kommentteja hoitokokouksista 26.10.2011 09:36 #5


 • Viestejä:368 Vastaanotettu kiitos 68
 • oloneuvos
 • mikki hahmo
 • mikki
 • POISSA
Loma- ym. kiireiden takia on pohjolassa lehdenkuku kasautunut, mutta tällaista löytyi:

Rauhan Tervehdys nro 34 - 20.10.2011, sivu 5 ( www.rauhantervehdys.fi/ )


<<<<< Rakkaus katosi, myöntää SRK

Jos yksikin hoitokokouksissa väärinkäytösten vuoksi katkeroitunut ja eksynyt löytää tien Jumalan lapsen vapauteen ja rauhaan, avointa keskustelua hoitokokouksista on kannattanut käydä, Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen pääsihteeri Tuomas Hänninen sanoo.


Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokunta pyysi viime viikolla anteeksi vanhoillislestadiolaisen liikkeen 1970-luvun niin kutsuttujen hoitokokousten opillisia harhoja ja väärinkäytöksiä.

SRK:n johto kertoo päätyneensä julkiseen pahoitteluun siksi, että liikkeellä on käynnissä historiankirjoitus, jossa siirrytään seuraavaksi kirjoittamaan vuosia
1962–2006 käsittelevää kolmatta osaa.

SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Olavi Voittosen mukaan 1960-luvun yhteiskunnallinen arvojen murros oli historiallisena pohjana 1970-luvun lopun hoitokokouksille.

Kannanilmaisu julkaistiin Päivämies-lehdessä 12.10.


SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen, miten määrittelet, mitä ovat hoitokokoukset, joiden väärinkäytöksiä SRK nyt pyytää anteeksi.
– Hoito tulee sanasta sielunhoito ja kokous sitä, että kutsuttuna keskusteluun osallistui useampi henkilö. Päivämiehen ilmoituksissa niitä kutsuttiin 1970-luvulla myös neuvonpidoiksi.
– Kielteisen maineen tuo nimitys sai siksi, että joissain tilaisuuksissa niiden luonteesta katosi rakkauden myötä sielunhoidollisuus.

Millaista palautetta olette SRK:ssa saaneet kannanilmaisustanne?
– Olemme saaneet joitakin yhteydenottoja, ja ne ovat olleet pääosin myönteisiä. On ymmärrettävää, että osaa vanhempaa väestöämme avoin ja ehkä hiukan yllättävä ulostulo hämmensi. Luulen, että suurin osa uskonyhteisöstämme suhtautuu asiaan neutraalisti ja ymmärtäen.

Olisiko SRK päätynyt anteeksipyyntöön ilman historiikin kirjoittamista?
– On vaikea lopulta päätellä mikä on seurausta mistäkin. Viimeisten parin vuoden aikana käyty keskustelu lähisuhdeväkivallasta on nostanut esiin myös 1970-luvun kipeät kokemukset.
– Muistan, että jo yli vuosi sitten pohdimme, kuinka voisimme armollisesti kohdata niitä 70-luvun opillisen harhailun väärinkäytösten uhreja, jotka haluaisivat tulla kohdatuksi.

Kotimaa24-sivuilla verkkokeskustelussa anteeksipyyntöön suhtaudutaan hieman epäilevästi siksi, että kannanilmaisussanne todetaan seuraavasti: "Yhteisö koostuu yksilöistä, niin myös uskovien yhteisö. Kun yksittäiset kristityt erehtyvät, vika ei ole seurakunnan". Tätä lausetta on tulkittu niin, että SRK ei pyydä keneltäkään anteeksi, vaan toteaa, että kaikki mahdolliset ylilyönnit ja virheet johtuivat yksilöiden – ei yhteisön – erehtymisestä.
– Yritän ohittaa tuon mielestäni osin tarpeettoman pohdiskelun yksittäisistä sanoista ja käsitteistä.
– Iloitsen, kun tiedän joidenkin ahdistusta ja katkeruutta vuosia matkassaan kantaneiden voineen jo avautua. Jos yksikin väärinkäytösten vuoksi katkeroitunut ja eksynyt löytää tien Jumalan lapsen vapauteen ja rauhaan, tätä avointa keskustelua on kannattanut käydä.
– Jeesuksen antamassa rakkauden esimerkissä jätettiin 99 lammasta hetkeksi etsittäessä yhtä vuorille eksynyttä, (Matt. 18:12).

Kannanilmaisussanne sanotaan myös, että ”sielunhoidollisia keskusteluja on aihetta aina käydä. Siihen meitä kehottaa Jumalan Sana: Veljet, jos joku tavataan tekemästä väärin, on teidän, joita Henki ohjaa, lempeästi ojennettava häntä. Olkaa kuitenkin varuillanne, ettette itse joudu kiusaukseen", (Gal. 6:1).
Millä tavalla nykyiset sielunhoitotilanteet ovat muuttuneet hoitokokouksista?

– Aina on olemassa riski, että sielunhoitotilanne muuttuu inhimilliseksi painostukseksi, jos keskustelijoista joku itse joutuu kiusaukseen, kuten kyseinen Raamatun kohta varoittaa.
– Silloin tilanteesta katoaa korvaamaton rakkaus ja sen myötä armollisuus. Näin osaltaan tapahtui 1970-luvun puolivälin jälkeen. Seuraukset näkyivät väärinkäytöksinä.
– Erityisesti minun itseni on syytä ottaa menneestä oppia tämän päivän käyttäytymiseeni.

SRK:n lapsi- ja nuorisotyön sihteeri Jouni Hintikka, miten liikkeeseen kuuluvat nuoret ovat reagoineet viime päivinä mediassa käytyyn keskusteluun hoitokokouksista?
– Nuorten parissa on ollut melko rauhallista. Kyseessä ovat kuitenkin kymmeniä vuosia vanhat tapahtumat, joihin suurimmalla osalla tämän päivän nuorista ei ole kosketuspintaa. Tietoni mukaan nuoret ovat kommentoineet SRK:n julkilausumaa pääosin positiivisesti.
– Nuoret elävät aika tavalla kiinni tässä hetkessä. Yhteisten kokoontumisten keskustelunaiheet liittyvät ennen kaikkea omakohtaiseen uskoon sekä nuorten elämänpiiriin kuuluviin uskon ja elämän kysymyksiin.
– Uskovaisella nuorella on kokemus siitä, mitä merkitsee se, että omat synnit ovat anteeksi. Tämän vuoksi he osaavat arvostaa tietoa siitä, että näidenkin vuosien aikana käytyjen sielunhoidollisten keskustelujen avulla monet ihmiset ovat päässeet myös vapaasti uskomaan.
– Samalla on kuitenkin oltu tietoisia siitä, että hoitokokousten yhteydessä tapahtui myös väärinkäytöksiä. Nuoret ovat avoimia ja rehellisiä. He arvostavat aitoutta ja oikeaa tietoa.

Riitta Hirvonen >>>>>
musisoi edelleen, kun ei ymmärrä lopettaakaan
...mutta vakavammin : <Herra, Sinä tiedät paremmin kuin minä, että olen tulossa vanhaksi. Suojele minua tulemasta liian puheliaaksi ja ajattelemasta, että minun on sanottava painava sanani joka asiassa ja joka tilaisuudessa>
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Kommentteja hoitokokouksista 26.10.2011 12:30 #6

 • Eppäilys hahmo
 • Eppäilys
www.kotimaa24.fi/blogit/article/?bid=351&id=21687

Vuokko Ilola kyselee selvennyksiä Hänniseltä Kotimaan blogissa.

Täytyy sanoa, että huumorimiehiä nämä SRK:n pojat! Ensin keksittiin keppihevonen (historiankirjoitus) minkä varjolla muka myönnetään hoitokokoukset ja sitten käännetäänkin koko asia päälaelleen. Nyt pojat ovatkin etsimässä vuorilta sitä yhtä...
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Kommentteja hoitokokouksista 26.10.2011 13:52 #7


 • Viestejä:458 Vastaanotettu kiitos 87
 • gepardi hahmo
 • gepardi
 • POISSA
Jos yksikin hoitokokouksissa väärinkäytösten vuoksi katkeroitunut ja eksynyt löytää tien Jumalan lapsen vapauteen ja rauhaan, avointa keskustelua hoitokokouksista on kannattanut käydä, Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen pääsihteeri Tuomas Hänninen sanoo.
Eppäilys kirjoitti:
Täytyy sanoa, että huumorimiehiä nämä SRK:n pojat! Ensin keksittiin keppihevonen (historiankirjoitus) minkä varjolla muka myönnetään hoitokokoukset ja sitten käännetäänkin koko asia päälaelleen. Nyt pojat ovatkin etsimässä vuorilta sitä yhtä...
On tämä kyllä näytös, valitettavasti ei vain millään tavalla hauska.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Kommentteja hoitokokouksista 26.10.2011 19:04 #8


 • Viestejä:378 Vastaanotettu kiitos 22
 • saaraleena hahmo
 • saaraleena
 • POISSA
gepardi kirjoitti:
On tämä kyllä näytös
Ja minä kun olen ollut siinä "lapsenuskossa", että teatteri on syntiä :unsure:
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs: Kommentteja hoitokokouksista 26.10.2011 19:29 #9


 • Viestejä:458 Vastaanotettu kiitos 87
 • gepardi hahmo
 • gepardi
 • POISSA
saaraleena kirjoitti:
gepardi kirjoitti:
On tämä kyllä näytös
Ja minä kun olen ollut siinä "lapsenuskossa", että teatteri on syntiä :unsure:
Syntiä siksi, ettei kukaan huomaisi yhtäläisyyksiä SRK-teatteriin?
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.
 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.136 sekuntia