Keskustelu

Hakomaja.net

Tervetuloa, Vieras

AIHE: KIRJEENI SRK:lle -07

KIRJEENI SRK:lle -07 03.12.2008 18:07 #1


 • Viestejä:617 Vastaanotettu kiitos 67
 • x-vl hahmo
 • x-vl
 • POISSA
Kirjeeni SRK :lle Toivo Määtälle!

Tuon tämän vanhan kirjeeni tänne turvaan ja teidän luettavaksenne. Otin siitä muutaman kohdan pois. Ymmärrätte kyllä miksi. Se on reilu vuosi sitten SRK :lle lähetetty. Siinä on juuri niitä asioita, joita 24:llakin toivotaan viestittävän ns. pääkonttorille.

En ole saanut mitään 'kuittausta' vieläkään. Ehkä tämä vihdoin tätä kautta menisi perille, jos se on vaikka sotkeutunut matkalla väärän osoitteeseen? :blink:

Vai pitävätkö paikkansa seuraavat lauseet:
Kolkuttakaa! Teille ei avata.
Huutakaa! Teitä ei kuunnella.
Kysykää! Teille ei vastata.

Enkö ole edes sen arvoinen, että normaali kohteliaisuus olisi käytössä?

----Alkuperäinen viesti----
Lähettäjä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Päivämäärä: 02.08.2007 12:56
Vastaanottaja: <Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.>
Aihe: Ihmettelyä!


Toivo Määtälle!

Kirjoittaisinko omalla nimelläni? En, koska lopputulos on aivan sama, vaikka kirjoitan tällä nimimerkilläni. Se on minulla käytössä Suomi24:n keskustelussa. Ei ole varmaan outo paikka Sinullekaan? Siellä on kommenttejani ja viestejäni aika paljon ja niiden perusteella minusta voi tehdä aika kattavan kartoituksen. Jopa saada henkilöllisyyteni selville. Ja monet vl-palstalaisetkin sen tietävät.

Vl eli veeällä tarkoittaa tässä kirjeessäni VANHOILLISLESTADIOLAISUUS tai VANHOILLISLESTADIOLAINEN.

Sen verran sanon, että olen ns. hoitovuosina joutunut eroon vl-seurakunnasta. Hoitajinani olivat xx, xx ja xx. Syynä oli katkera kososlaisuus, josta olisi pitänyt taipua parannukseen. Minä olin tottelematon enkä tehnyt. En halunnut saada parannuksen armoa väärästä hengestä! Mitään tekosyntejä ei sanottu, vaan se väärä henki. Olin silloin xx-vuotias kahden lapsen äiti.

Siinä taustaa hieman viestilleni. Sinä olet kai yksi Päivämiehen linjan päävaikuttaja? Emme tunne Sinua henkilökohtisesti. Tämä sama viestini koskee myös Siionin Kevään toimittajaa, Topi Linjamaata. Minulla ei ole hänen sp-osoitetta, joten voit varmaan jatkolähettää tämän hänelle? Ihan vapaasti vaikka kaikille siellä SRK : ssa! Sitä toivoisinkin.

Siis perhetilanteestani johtuen luen kaikkia Siionin lehtiä. Samoin käyn suviseuroissa ja kuuntelen saarnoja. Minulla on laaja vl-sukulais- ja -tuttavapiiri. Ehkä siksikin huomaan sen ristiriidan, mikä vallitsee SRK-julkaisujen ja käytännön välillä. Huomaan sen näin vl-ulkopuolisena erittäin selvästi.

Tietysti siihen vaikuttaa sekin muisto ja kokemus, millä 'mitalla minua on mitattu'! Miksi se mitoitus ei enää pädekään kentällä? Olette varmasti siellä siitä tietoisia? Jopa omassa lähipiirissänne?

Miksi pitää vetää kireää ja tiukkaa varomislinjaa lehdissä, vaikka sitä ei oikeasti uskotakaan yleisesti? Paitsi ehkä kaikista rehellisimmät ja peloikkaimmat? Tosikot ja säälittävät reppanat? Tai ehkä kaikista uskollisimmat? Miksi heitä taakoitetaan julkaisuissa ja saarnoissa? Vahvimmat ja itsenäisimmät lusmuilevat ja ovat silti ns. oikeita uskovaisia? Todistus siitä on vl-seurakunnalla?

Kerron tältä kesältä pari esimerkkiä. En kirjoita mitään toisten juoruja tai vanhoja keksittyjä juttuja.

Ensimmäinen koskee musiikkia, josta on ollut Päivämiehessä muistaakseni mainintaa moneen kertaan viime aikoinakin. Sitten suviseurojen lauantaina Kinnusen alustus
kosketteli ryhmimusiikkia ja nuorten kokoontumisia. Omantunnon venyttämistä synnin suuntaan maailmallisen musiikin muodossa. Kuuntelin itse alustuksen.

Palasimme suviseuroista. Pysähdyimme eräälle vieraalle paikkakunnalle yöksi. Aamulla menimme torille. Huomasimme tutun pariskunnan, ohikulkumatkalla hekin. Mies on yli viisikymppinen vl-puhuja. Näimme heidän pysähtyvän katukitaristin luokse ja laittavan rahaa tälle soittajalle. Sitten he istuutuivat kuuntelemaan suomalaisia iskelmiä parin metrin päähän soittajasta. 'Muistatko Emma'... ja 'Satumaata' jne... Menimme tervehtimään heitä ja vaihdoimme kuulumisia iskelmien soidessa taustalla. Minulle he sanoivat 'Päivää' ja miehelleni 'Jumalan Terve!' Ei tainnut olla kovin hyvä tapaamispaikka vl-puhujalle suviseurakuulumisten vaihtamiseen? Ilmeestä päättelin.

Miten tuo on mahdollista, että tuollainen musiikki on kuitenkin noinkin 'luvallista' vanhalle saarnaajalle? Sitten kuitenkin seuroissa puhutaan nuorille ja lapsille ihan muuta. Ehkä paheksutaankin juuri tuollaista maailman meininkiä? Ei ole uskottavaa puhetta, ainakaan tuolta puhujalta!

Toinen esimerkki liittyy Siionin Kevään kirjoitukseen piirretyistä lasten vidoefilmeistä. Topi Linjama kirjoitti siitä ja antoi rakkaudenneuvon, miten lasten lainaamat kirjaston filmit palautettiin takaisin lainkaan katsomatta, koska 'uskovainen' ei halua katsoa sellaisia. Se oli asennekasvatusta ja lasten mielen muokkaamista tiettyyn kielteiseen suuntaan. Kirjoitus oli julkinen, SRK:n
hyväksymä ja varmaan seurakunnan ihannekanta. Näin ymmärrän. Sen mukaan olisi
hyvä vaeltaa ja varoa maailmallisia tartunnaisia? Lapset olisi hyvä
juurruttaa karttamaan tuollaisia? Vai?

Huomasin hiljattain erään toisen vanhemman vl-puhujan kotona hirveän määrän lastenfilmejä kirjahyllyssä, tosin sivuhuoneessa syrjemmällä. Äkkiä katsoen viitisen kymmentä! Siinä oli piirrettyjä ja oikeita lasten elokuvia (esim. Poika ja Ilves) ja Valittujen Palojen matkailufilmejä. Ihan asiallisia, mutta ei vl-seurakunnan ohjeiden mukaisia. Niitähän ei saisi olla lainkaan?

Miten tuo sopii lehtien linjaan ja SRK-opetukseen? Miten tämä puhuja voi saarnata videoista ja filmeistä, kun omistaa niitä itsekin? Tuskin saarnaa? En ole kyllä kuullutkaan.

Minä en aio antaa puhujien nimiä. Sillä ei ole merkitystä. Vaikka ilmiantosysteemi onkin kovin herkullinen, en lähde sille tielle. Mutta näen sen suuren ristiriitaisuuden, mikä vallitsee kentällä ja millaista kuvaa halutaan antaa julkisesti ulospäin. Se antaa mielikuvan kaksinaismoralismista ja jopa valehtelusta. ;(

Sellainen menettely ei ole heikkoutta eikä lankeamista tahtomattaan syntiin, vaan tietoista peittelyä ja oman yhteisön ulkokuoren kiilloitusta. Monet näkevät sen. Se aiheuttaa kyselemistä, pahentumista ja loukkaantumisia sekä sisällä että ulkona olevissa. Uskottavuus kärsii tosi pahasti.

Minulle se on tietysti oma henkilökohtainen ongelma perhesyistäkin. Entisiä tiukkoja nuhteita ja erottelemisia ei ole lievennetty, vaan niistä pidetään virallisella tasolla kiinni. Ja käytännössäkin meihin 'uloshoidettuihin' päin! Mutta muu käytäntö onkin monesti sitten tuollainen, mistä kerroin. Tuskin minä törmäsin ainokaisiin tapauksiin?

Pyydän, että saisin edes 'kuittauksen' siitä, että olet lukenut
kirjeeni.

Viimeksi muokattu: 03.12.2008 18:37 : x-vl.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:KIRJEENI SRK:lle -07 03.12.2008 20:01 #2

 • Mara hahmo
 • Mara
Antaa oudon kuvan SRKn toiminnasta. Ei vastaa yhteydenottoihin? Kirjoituksesi oli hyvä ja asiallinen. Vaikka Määttää harmittaisikin se että vl-puhuja saarnaa yhtä ja tekee toista, hänen olisi pitänyt vastata sinulle. Alkeellisin kohteliaisuus edellyttää sitä.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:KIRJEENI SRK:lle -07 03.12.2008 20:58 #3

 • Täysin odotettu reaktio hahmo
 • Täysin odotettu reaktio
Nyt sen sitten todistit. Siis että SRK elää norsunluutornissaan eikä vastaa, vaikka miten sitä lähestyisi. Toki se seuraa kirjoittelua sekä täällä että suomi24:llä, mutta ei vastaa, siis omana itsenään. Toki palstoilla on joitakin tiukkis-vl:iä, ja voi kuvitella heidän suhdettaan SRK:een. Ovatko työntekijöitä vai muuten niitä uskollisia reppanoita, jotka kulkevat laput silmillä?

Sitten se toinen asia, jonka kirjoitukseti todisti: että kaksinaismoralismi kukoistaa jopa puhujatasolla. Sinulla on tietysti vain muutamasta tapauksesta kokemusta, mutta voi vain olettaa, miten monta muuta tapausta on oikeasti olemassa, ilman että tiedät. Tiukkaa linjaa vedetään julkisesti, mutta sitä ei itsekään noudateta.

Kuulostaa ihan siltä, mitä Jeesuskin sanoo fariseuksista: He asettavat ihmisille taakkoja, mutta eivät heilauta sormeaankaan niitä keventääkseen. Surullinen tosiasia. Ja vielä surullisempaa on, että vieläkin on olemassa ihmisiä, jotka uskovat ja noudattavat saarnoissa esitettyjä elämäntapaohjeita ihan autuutensa haastolla.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vastaamisesta 03.12.2008 23:39 #4

 • vieras hahmo
 • vieras
Lähetin kerran Aimo Hautamäelle sähköpostia koskien näitä hoitokokousjuttuja ja tein sen omalla nimelläni ja hän vastasi. Ei tosin sisältänyt mitään uutta, mutta vastasipa kuitenkin, melko nopeastikin.

Voisiko johtua siitä, ettet laittanut nimeäsi sähköpostiisi?
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:KIRJEENI SRK:lle -07 05.12.2008 00:49 #5

 • Mara hahmo
 • Mara
Tämä on S24:ssä, mutta siirrän tämän tänne varmuudeksi. Jos tämä nimittäin sattuu olemaan aito, tämä on todellinen tapaus.
___________________________________________

SRK vastaa x-vl:lle

Pahoittelemme, että vastauksemme kirjeeseesi on viipynyt. Nyt kun asia tuli esille Suomi24 -keskustelupalstalla ja Hakomajassa, olemme tutustuneet moniin palstalle kirjoittamiisi mielipiteisiin, ja vastaamme nyt kirjeeseesi näin julkisesti.

Hoitokokousvuosina, erityisesti 1970-luvulla tilanne Siionissa oli vaikea; lievästi sanoen jäsentymätön. Silloisia opillisia harhoja on käsitelty mm. SRK:n vuosikirjassa 2006. Puuttumatta tässä laajemmin noihin harhoihin toteamme vain, että silloinen abstraktinen "henkioppi" oli "ylimitoitettu" ja useimmiten kävi yli tavallisen uskovaisen ymmärryksen. Silloin - valitettavasti - usein sivuutettiin yksityisen uskovaisen ihmisen omantunnon ääni ja paettiin "kollektiivisen omantunnon" taakse, minkä nyt myönnämme vääräksi.

Pyydämme tässä Sinulta samoin kuin kaikilta muiltakin syyttä kärsineiltä julkisesti nöyrästi anteeksi.

SRK:n julkaisut sinällänsä eivät ole Jumalan sanaa. Jokaisessa julkaisussa ja jokaisessa kirjoituksessa näkyy kirjoittajan persoonallinen panos. Julkaisuissamme olemme yrittäneet korostaa uskonvanhurskautta, josta seuraa elämän vanhurskaus. Elämänvanhurskaudessa me kaikki tunnemme itsemme puuttuvaisiksi, joka päivä vikaan joutuviksi.

"Mitat", joita ehkä käytettiin ns. hoitokokousvuosina, eivät todellakaan ole enää käytössä. Toteamme esim. että suhtautumisessa ns. epäuskoiseen lähimmäiseen Päivämies-lehdessä tuolloin annetut "vieroksuvat ohjeet" olivat vääriä, niistä puuttui Kristuksen mieli.

Toisaalta olemme osaltamme pyrkineet siihen, että evankeliumin ydin, sanoma syntien anteeksi antamisesta, kuuluisi selkeänä niin saarnoissa kuin julkaisuissammekin. Elämäntapakysymykset ovat sitten asia erikseen; kaikki asiat eivät suinkaan ole edes hengellisiä, vaikka tässä suhteessa esiintyykin erilaisia (persoonakohtaisiakin) painotuksia sekä kaikenkattavaa pyrkimystä ymmärtää eämän monimuotoisuutta.

Pidämme ensiarvoisen tärkeänä, että itsekukin Jumalan lapsi ahkeroisi säilyttää uskoa hyvässä omassatunnossa. Uskolla tarkoitamme uskoa Kristuksen sovitustyöhön, ei uskoa esim. perinteisiin taikka johonkuhun maalliseen organisaatioon. Tällön omassatunnossa puhuu Jumalan ääni. Elämän taipaleella usein tulee eteen kysymyksiä, joista on hyvä keskustella matkaystävien kanssa. Aina ja kaikkiin käytännön kysymyksiin ei yksiselitteistä ratkaisua taikka neuvoa löydy. Silloinkin saa lapsenkaltaisena panna turvansa Kristukseen.

Esimerkkisi katusoittajasta on hyvin konkreettinen: olet tarkasti kiinnittänyt huomiota lähimmäisesi tekemisiin ja jopa ilmeisiin. Mitä olet itsellesi tästä tarkkailusta saanut? Olet todennnut, että uskovainen ei käyttäydy niin kuin hänen Sinun mielestäsi pitäisi käyttäytyä. Myönnämme, että asia on usein näin. Synti tarttuu meihin jokaiseen joka päivä. Osa musiikista on sellaista, että se ei ainakaan ruoki uskonelämää, mutta sen kuunteleminen taikka kuuntelematta jättäminen ei ole laki.

Toisen puhujan luona olet pannut merkille suuren määrän lastenfilmejä. Toteamme, että suhtautumisessa videoihin on edelleen erilaisia persoonakohtaisia painotuksia. Ei SRK ole mikään "jumalanhuoneenhallitus", joka kaikenkattavasti määrää, montako ja minkälaista videoa esim. lastenhuoneessa voi taikka saa olla.

Aika on nyt tällainen, ja meidän kaikkien on elettävä tässä ajassa. Internet on tuonut aikaan omat ulottuvuutensa. Me täällä SRK:ssa olemme myös viallisia, puuttuvaisia ihmisiä: kernaasti haluaisimme ymmärtää kaikki asiat, mutta emme kuitenkaan ymmärrä. Siksi panemme toivomme siihen, että Kristus on sovittanut meidänkin viallisuutemme ja syntisyytemme.

Emme malta olla lopuksi sanomatta, että aika ajoin olemme seurailleet eri palstojen nettikeskustelua. Silloin, kun ollaan nuoria ja terveitä, taikka vähän vanhempiakin, mutta vielä kohtuullisessa kunnossa, saatetaan kokea jonkinlaista viehätystä elää uudelleen esim. 1970-luvun aikoja. Tieteellisestikin on todistettu, että ihmisen ajatuksista 80 % on menneisyydessä, 5 % nykyhetkessä ja 15 % tulevaisuudessa. Kovin hyödyllistä menneiden (vääryyksienkin) muisteleminen ei ehkä ole, ja tulevaisuutta sillä ei juuri rakenneta. Pitää muistaa, että ihmisen elämä on lyhyt ja että kuoleman hetkellä jokaisen meidän edessä on iankaikkisuus. Silloin on tähdellistä, että meillä on sydämessä Jumalan rauha. Sen rauhan antaa syntien sovituksen yksinkertainen evankeliumi. Ihminen usein on valmis uskomaan sovintosaarnan omalle kohdalleen vasta kun elämässään on joutunut hyvin ahtaalle ja tullut riisutuksi kaikesta omasta. Moni on löytänyt tämän rauhan.

Jätimme tästä kirjeestä nyt raamatunpaikat pois, koska Suomi24 -keskustelussa tältä osin oli jo esitetty ansiokkaita raamatunpaikkoja. Lisäämme vielä, että elämäntapakysymyksistä kiinnostuneiden olisi hyödyllistä perehtyä esim. Lutherin teksteihin.

Toivotamme Sinulle, Hyvä x-vl, ja kaikille muille etsijöille kaikkea hyvää ja menestystä.

Kunnioittavasti
SRK
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:KIRJEENI SRK:lle -07 05.12.2008 08:42 #6


 • Viestejä:2075 Vastaanotettu kiitos 122
 • Satyagraha, pyrkimys totuuteen.
 • Admata hahmo
 • Admata
 • POISSA
Mara kirjoitti:
Tämä on S24:ssä, mutta siirrän tämän tänne varmuudeksi. Jos tämä nimittäin sattuu olemaan aito, tämä on todellinen tapaus.
___________________________________________

SRK vastaa x-vl:lle...
No siitä nyt ei ole pelkoa, että tuo olisi aito ;)
Melkoinen pommihan tuo olisi, jos SRK: ssa oikeasti myönnettäisiin henkioppi, kollektiivinen omatunto ja huoneenhallitus-oppi vääräksi. Ei sillä, ennemmin tai myöhemmin nuo on pakko SRK:nkin tunnustaa vääräksi ja 1900-luvun puolivälin jälkeen syntyneiksi harhaopeiksi. SRK ei kuitenkaan varmasti tule nopealla aikataululla kääntämään kelkkaansa ja tunnustamaan että metsään meni heidän jumalanvaltakuntansa.

Tuo S24:n avaus on kuitenkin feikkileikkiheikin tuotoksia puhtaasti huumorin pilke silmäkulmassa. Vl-retoriikka tunnetaan, mutta kirjoitukseen ei kuitenkaan ole jaksettu loppuun saakka panostaa vaan on mennyt hieman överiksi;)
Jumala ymmärtää ja ellei ymmärrä, niin hän ei ole Jumala, eikä meillä ole mitään pelättävää.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:KIRJEENI SRK:lle -07 05.12.2008 11:43 #7

Sainpas hyvät naurut :laugh: SRK vastaa srk:n nimellä? Kai siellä pitäisi ainakin Hautamäen nimi olla alla? :P Muunmuassa.

Kumma käännös opeissa on kyllä tapahtunut.. ja noissa elämäntapasäännösten noudattamisen tai noudattamattajättämisen seurauksissa.. :D Jos asiat olisivat noin niin kuin ne sanotaan, voisin jopa harkita jäämistä. Sitäpaitsi joissain kohdin tuota kirjettä käytettiin lähinnä sellaista retoriikkaa mitä lähinnä ei-vl:t käyttävät. :P

Vito toteaa tapauksen täydeksi feikiksi, melkein jo menin lankaan. :)
I am who I am, take it or leave it
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:KIRJEENI SRK:lle -07 05.12.2008 22:37 #8


 • Viestejä:617 Vastaanotettu kiitos 67
 • x-vl hahmo
 • x-vl
 • POISSA
Täälläkin on melkein naurussa pitelemistä tuon SRK:n vastauksen jälkeen! :angry: Enpä uskonut, että joku feikki lähtee leikkimään tällä asiallani! Aivan törkeää ja uskomatonta! Ja vielä varmaan joku nettituttuni? Täällä ja kakkosnelosella ja kaikkialla?

Kiitos avusta, kun toitte tuon viestin tänne turvaan!

Mutta tosi surullista, että olemme täällä salaa toistemme kimpussa ja kiusaamme toisiamme! Jos asiat olisivat meidän ihmisten varassa, niin mikään ei selviäisi eikä korjaantuisi! Olemmeko niin inhottavia - jokainen?
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Vs:KIRJEENI SRK:lle -07 05.12.2008 23:10 #9


 • Viestejä:37 Vastaanotettu kiitos 1
 • Papillon hahmo
 • Papillon
 • POISSA
Ei me kaikki olla niin inhottavia että oltaisiin toistemme kimpussa. Ei kannata ajatella niin. Olin kyllä hämilläni kun luin tuota "SRK:n vastausta" mutta kun allekirjoituksena oli pelkästään SRK, tiesin sen feikiksi. Tyhmää pilaa tällainen on mielestäni.

Me ihmiset olemme usein inhottavia, se on ihan totta. Mutta ihmisistä löytyy joskus myös sellaista käsittämätöntä hyvyyttä että kun saa todistaa sellaista, jaksaa taas pitkän matkan tätä kovaa maailmaa.
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.

Sain 'kuittauksen'! 17.12.2008 21:35 #10


 • Viestejä:617 Vastaanotettu kiitos 67
 • x-vl hahmo
 • x-vl
 • POISSA
Nyt minulla on varma tieto siitä, että SRK-vastaus kirjeeseeni oli leikkiä. Kysyin asiaa häneltä, jolle oli kirjeeni alunperin osoittanut.

Kysyin sitä oikealla nimelläni. Ja sain sähköpostiini 'kuittauksen' siitä, että kirjeeni on mennyt perille. Mutta kirjeensaaja ei ole itse siihen vastannut 24:lla! Tuskin kukaan muukaan vl tai SRK : sta hänen tietämättään? Siis kyseessä oli eivl?

Pidän vastauskirjettä leikkinä ja melkein kiusantekona. Minutko haluttiin laittaa liikkeelle ja 'pakotettiin' paljastamaan nimeni SRK:lle? SRK : han ei kuulemma vastaa nikillisiin tai nimettömiin kirjeisiin.

Feikkaaja pääsi tavoitteeseensa. :angry:
Seuraukset joudun kantamaan, jos niitä tulee! :S%
Käyttäjät eivät voi enää kirjoittaa viestejä.
Sivu luotiin ajassa: 0.137 sekuntia